Egyre jobban bővül a lakás kínálat, sok a túlárazott lakás, így nő az alku mértéke a VII., VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán. Mindez összefügg azzal, hogy a vevők egyre körültekintőbben választanak, és nem csapnak már le az első kínálkozó lehetőségre. Többet is megnéznek mielőtt döntenének, és már nem adják meg az eladók által meghatározott hirdetési árakat.

A hirdetési árak egyre inkább elszakadnak a valóságtól, az eladó ingatlanokat jóval magasabb áron kínálják, mint amennyiért el lehet adni őket.

A magas hirdetési árakból az is következik, hogy egyre nagyobb az alku mértéke, ugyanakkor pontos mértéke attól is függ, hogy mennyivel van túlárazva az adott lakás. Átlagosan talán 5-10 százalék körül alakulhat. A lényeg azonban az, hogy azok a vevők, akik egy-két éve még egymásra licitáltak a lakások vásárlásánál, mára elfogytak, és nagyon ritka az, amikor egy átlagos lakást a vevő az adott kínálati áron hajlandó megvenni. Sokkal jellemzőbb, hogy az érdeklődők további lakásokat is megnéznek a megnövekedett választék miatt, és kivárnak a döntéssel. Az eladók pedig így egy idő után kénytelenek belátni, hogy a hirdetési árak és az eladási árak között jelentős a különbség.

A Duna House barométere alapján láthatjuk, hogy 2017 Februárjában a családi házakra Budapesten és vidéken is 8 százalékos volt az alku mértéke. A lakásoknál maradt a korábbiakhoz hasonló 2-4 százalékos szinten az alku, országos szinten pedig 3-4 százalékkal lehetett csökkenteni a végső árat.

 

 

Szintén jellemző a jelenlegi helyzetre, hogy a befektetők száma csökkent az utóbbi hónapokban. Azoké is, akik bérbeadásra vásárolnak, és azoké is akik megvesznek és felújítanak egy lakást, majd magasabb áron értékesítik, akár pedig azokról. Miközben persze mindkettőből akad még a piacon, a számuk egyértelműen mérséklődött. Továbbá az újépítésű ingatlanok is nagyban befolyásolják az elkövetkezendő két évet majd, hiszen ezek hatással lesznek a használt lakások áraira.

Forrás: www.penzcentrum.hu

 

A hozzászólások le lettek tiltva.