Úgy tűnik a vevők már nem várnak tovább az esetleges áresésre. Egyre többen vásárolnak ismét lakást.

Erős márciusi forgalom jellemezte az ingatlanpiacot, amely ugyan 7%-os elmaradást mutat az egy évvel korábbi értékhez képest, mégis jelentősen túlmutat a tavalyi év második féléven. Ahogy a Duna House korábban becsülte, 2016. második felét jellemző tranzakciószám gyengülés fő oka a korábban meredeken emelkedő ingatlanárak voltak, melyet követően a piacnak szüksége volt egy olyan időszakra, ahol a vásárolni szándékozók kivárták az árak további irányát. A márciusi tranzakciószámok, de már a februárban érzékelhető keresleti növekedés is arra utal, hogy visszatértek a vevők a piacra, vagyis keresleti oldalon nincs további várakozás egy esetleges árcsökkenésre. Ezt támasztja alá az az adat is, miszerint nő a saját célra vásárlók aránya a befektetőkhöz képest. 84 pontra csökkent márciusban a Keresleti Index, mely elmarad az egy évvel ezelőtt mért értéktől, viszont így is magasabb, mint ami 2016. második felére volt jellemző.

Budapesten mérséklődtek a téglalakások árai, míg a panellakások ára ezzel szemben megállíthatatlan, további növekedés figyelhető meg így év elején is. Az országban egyedül Budapesten nőtt a Panel Index értéke, vidéken ezzel szemben kisebb nagyobb mértékű csökkenés volt az első negyedévben.
2017 első negyedévében a Közép-Magyarországi régiót leszámítva, vidéken, a Nyugat-Dunántúlon vásároltak legmagasabb négyzetméter áron panellakást (217eFt/m2). Az Észak-Alföldi régió négyzetméter árai épphogy elmaradtak a dunántúli értéktől. A legalacsonyabb négyzetméter áron – 146 ezer Forintért – az Észak-Magyarországi régióban lehetett lakást vásárolni.
A fővárosban Dél-Budán volt legmagasabb a panellakások négyzetméter ára év elején, amely szinte elérte a 400 ezer Forintot is. Legolcsóbban Dél-Pesten lehetett panelt vásárolni, a két terület között közel 100 ezer forintos volt a négyzetméterár különbsége.
2017. márciusában közel kétmillió forintos volt a különbség, a nyugaton és a keleten megvásárolt panellakások ára között. Buda és Pest között még ennél is nagyobb különbség volt az első negyedévben. A fővárosban a négyzetméter árak között is nagyobb volt az eltérés, mint vidéken. Budán 383, Pesten 320 ezer forint volt a panelek négyzetmétere.
Forrás: Duna House Barométer

További cikkek:

Újépítésű luxus otthonok a Duna-parton

A hozzászólások le lettek tiltva.