A kiégés

A kiégés szindróma (burnout syndrome) hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés során jön létre bizonyos stresszhatások következtében és fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár.

A kiégés okai

A kiégésnek számos oka lehet, többek között a sok stressz, a hiányos visszajelzés-és teljesítménymérés, a túl hosszú munkaidő, a túlzott felelősség és a megfelelő fizetés hiánya is.Azonban egy friss kutatás kimutatta, hogy az unalom és a burnout között is fellelhető kapcsolat. Sosem a tevékenység mennyisége a mérvadó, hanem a minősége és a személyes megítélése. Az unalom a megszokott, rutinszerű feladatvégzésből ered, amikor is már nem lelkünk kihívást és örömet az adott tevékenység végzése közben. Ha túl repetitív egy feladatkör, abban bizony el is lehet fáradni, még akkor is, ha közben unatkozunk. A túl egysíkú munkavégzés megöli az összpontosítást és a kreativitást is, ami idővel kiégéshez vezethet.

A kiégés lehetséges megelőzési formái

A kiégés megelőzésében mindig is fontos szerepet töltött be a foglalkozásválasztás átgondolása és fontosságának tudatosítása. Továbbá időt kell szakítanunk az örömforrások élvezetére, pihenésre, kikapcsolódásra. A pihenőidőnket pedig tudatosan be kell építeni hétköznapjainkba is. Lényeges, hogy mindig a készségeinknek, képességeinknek megfelelően válasszunk célokat, mert ha túl könnyűnek bizonyul egy cél, akkor közömbösek maraduk és unatkozni fogunk, ha pedig túl nehéz a feladat, akkor könnyen pánikba eshetünk, szorongani és aggódni kezdünk. Ha azonban rendelkezünk megfelelő önismerettel képesek leszünk reális, világos és mérhető célokat kitűzni magunk elé és azokat megvalósítani.

Miben tudunk segíteni MI?

Rugalmas munkaidővel és kötetlen munkarenddel lehetővé tesszük kollégáink számára, hogy a saját ritmusukban végezzék feladataikat, ezáltal elősegítve a szabadságot a mindennapok során. Nálunk mindenki rendelkezik egyéni felelősséggel, de arra mindig figyelünk, hogy a célok mellé vezetői segítség is társuljon és minden esetben egyéni, személyre szabott célokat állítunk fel a készségeknek, képességeknek megfelelően, mindehhez pedig folyamatos visszacsatolás társul. Újonnan érkező kollégáink 6 hónapig mentorral tudnak együtt dolgozni a mindennapok során, ezzel elősegítve a sikeres munkavégzéshez szükséges feltételeket. Ráadásul a kezdetektől fogva magas kereseti lehetőséget biztosítunk munkatársaink számára. Végezetül pedig mi valóban azon vagyunk, hogy a mindennapi munkavégzés a kölcsönös bizalmon, elégedettségen alapuljon. Hisszük, hogy képesek vagyunk igazi csapatként komoly sikereket elérni! Mi mindannyian közös célért küzdünk, és ez jelenti az igazi motivációt a csapatmunkára!

Van, akinek csak egy lehetőség vagyunk a sok közül, de van, aki számára a megoldás lehetünk! Gyere és ismerkedj meg velünk közelebbről, küldd el hozzánk az önéletrajzodat a hr.golden.benemma@dh.hu címre.

 

A hozzászólások le lettek tiltva.