Tények és tévhitek az ingatlanértékesítő szakmáról

Az ingatlanosokról és úgy általánosságban véve az ingatlanértékesítői szakmáról rengeteg tévhit kering a “hétköznapi” emberek körében. Ha valaki elmondja egy társaságban, hogy ingatlanokkal foglalkozik, a többiek hajlamosak azt hinni, hogy egész nap csak ül az irodájában, telefonálgat, e-mailezget és ha úgy tartja a kedve, beszáll a több milliós autójába és terepre megy. Pedig ez korántsem fedi teljesen a valóságot.

Megmutatjuk, hogy melyek a legjellemzőbb tévhitek és azt is, hogy mi a száraz valóság.

Az időbeosztás

Tény: Ez nem a 8 órás mókuskerék
Tévhit: Tengernyi szabadidővel rendelkezel

Sokak számára vonzó lehet az, hogy nincs fix időbeosztás. Akik olyan szakmákból jönnek át hozzánk dolgozni, ahol reggel 8-tól délután 4-ig tart a munkaidő, sokan megváltásként élik meg a szabad időbeosztás lehetőségét. Azonban ami az előnye, az sajnos egyben a hátránya is. Ugyanis neked, mint ingatlanosnak alkalmazkodnod kell az ügyfelek igényeihez. Vagyis ha ő csak hétvégén este 7 óra után ér rá, akkor sajnos le kell mondanod az esti szórakozásról. Azonban nem csak árnyoldala van, ugyanis például gyakran sorbanállás nélkül tudsz ügyeket intézni.

ingatlan-ertekesito-szakmai-tapasztalat-ismeretek

Az anyagiak

Tény: Jól lehet vele keresni
Tévhit: Könnyű pénzkereseti lehetőség

A másik, amiért gyakran vonzó lehet a szakma, az a kiemelkedő pénzkereseti lehetőség. Ez igaz is lehet, azonban meg kell érte dolgozni, mert bizony a pénz itt sem jön egykönnyen.

Erre is jó az első három hónap, ami vízválasztó az ingatlanosok világába újonnan belépők számára. Ha ugyanis képes vagy áthidalni a kezdeti nehézségeket és megbékélni azzal a helyzettel, hogy a pénz nem jön egyik napról a másikra, akkor meglesz benned a kellő alázat ahhoz, hogy tovább csináld.

A kitartó munka pedig előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Bár nehéz konkrét számokról beszélni, hiszen nagyban függ a régiótól és a jutalék mértékétől is, de általánosságban elmondható, hogy kezdetben 200.000-300.000 forintnak megfelelő jövedelemre számíthatnak a jelentkezők. Összehasonlításképpen egy junior rendszermérnök fizetése 360.000-500.000 forint bruttó.

Az ingatlanosok esetében ez később, a kellő tudás és szakértelem birtokában az évek során csak tovább nő. Nem ritkák a piacon az egymillió forint feletti keresetek sem, azonban ehhez tényleg sok-sok ledolgozott munkaóra, alázat és tanulás szükséges. Ehhez hasonlóan csak az IT-ban sok éve dolgozó “guruk” keresnek, akik vezető pozícióban vannak.

A szaktudás

Tény: Szaktudás nélkül is érdemes elkezdeni
Tévhit: Könnyű megtanulni

Bár szaktudás nélkül is bele lehet vágni, mégis érdemes elvégezni előtte egy OKJ-s tanfolyamot, ahol elsajátíthatod az alapokat. Ez persze csak abban az esetben igaz, ahol nem biztosítanak számodra mentor programot. Nálunk szerencsére ez biztosított, tehát bátran jelentkezhetsz, ha úgy érzed megvan benned a kellő kitartás és ambíció.

Azonban nem egyszerű magadba szívni azt a tudást, amivel felvértezve később majd nagyobb jövedelemre tehetsz szert. Sok rutin és tapasztalat kell hozzá, de sikerülni fog.

Az ügyfelek

Tény: Emberekkel együtt dolgozni jó dolog
Tévhit: Az emberekkel könnyű együtt dolgozni

Nincs is annál jobb és felemelőbb érzés, mint amikor egy szimpatikus pár számára megtalálod álmai otthonát. A hála és az elégedettség érzése olyan energiákkal tölt fel, amik átsegítenek a nehezebb időszakokon. Mert bizony sajnos vannak ilyenek is. Egyik szakma sem fekete vagy fehér, így az ingatlanértékesítésnek is megvan az árnyoldala.

Valószínűleg lesznek olyan emberek, akikkel nehezebben fogsz kijönni, hiszen mindenki más és más. Ezért az ingatlanosoknál fontos szempont, hogy meglegyen bennük az empátia, vagy az empátiára való hajlam. Ezzel a képességgel ugyanis át tudod “kapcsolni” az agyad az ügyfeledre és könnyebben megértheted a problémáit, szükségleteit. A lényeg, hogy nyitottnak kell lenned és nem szabad feladni az első kudarcélmények után sem. Mert bizony lesznek.

Hullámhegyek és hullámvölgyek.

De ettől is olyan szép ez a szakma.

Az ingatlanok

Tény: Ingatlanokra mindig szükség van
Tévhit: Ingatlanokra mindig szükség van

Nem őrültünk meg, de az ingatlanpiac bizony néha igen hektikus. Manapság úgy érezheted, hogy mindenki két kézzel kapkod a lakások után, azonban ahogyan az előző bejegyzésünkben is megírtuk, ez nem mindig volt így. A 2008-as válságot követő időszak, főleg a 2013-as év, nagyon nehéz volt. Ilyenkor úgy érezheted, hogy nincs szükség rád, sem a termékedre – vagyis az ingatlanra – pedig épp ellenkezőleg.

Ilyenkor van rád és a szaktudásodra a legnagyobb szükség, ugyanis ha a nehéz időkben is jól teljesítesz, akkor tudhatod, hogy helytálltál. Ez pedig a legfontosabb, ha erre a munkára szeretnél stabil jövedelemforrásként tekinteni.

A hozzászólások le lettek tiltva.