Kitekintő: külföldön is népszerű az ingatlanértékesítő szakma?

Azt már tudjuk, hogy a hazai ingatlanosok megítélése sokat javult az előző évekhez képest és szerencsére egyre nagyobb megbecsülésnek örvend. Ez a tendencia pedig várhatóan javulni fog, hiszen egyre nagyobb az igény az ingatlanokra és ezzel együtt az értékesítőkre is. Ezenkívül pedig több képzés és mentorprogram is biztosítja azt, hogy a szakma mellé meglegyen a kellő szaktudás is.

Mivel az ingatlanértékesítő is egy hivatás, érdekes belegondolni, hogy milyen is a szakma külföldi megítélése. Vajon ott is ugyanez a tendencia? Mi a helyzet vajon Amerikában és hol a legnehezebb az értékesítők élete?

Amerika

Az amerikai ingatlanpiac jelentősen eltér a hazaitól, ugyanis szinte elképzelhetetlen mennyiségű ház és lakás van a piacon. Az ingatlanárak természetesen elég változóak. New Jersey-ben például egy nagy, 8 szobás lakásért körülbelül 200-300.000 dollárt kérnek. A jutalék 6% körül mozog – szemben a hazai 3-4%-kal -, így egy 250.000 dolláros családi ház esetén ez 15.000 dollár jutalékot jelent.

Ezenkívül az USÁ-ban az értékesítői hivatás egy komoly szakma, ahol hatalmas hangsúlyt fektetnek az edukációra, így jóval több időbe telik, míg egy tanuló élesben találkozik az érdeklődőkkel.

Egyesült Királyság

Sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit nem lesz hatással az angliai ingatlanpiacra, azonban a londoni lakások ára évek óta először jelentős mértékben csökkenni kezdett. Ez számszerűsítve 2018. januárjában 2,6%-os átlagos esést jelent, a szakértők szerint pedig erre 2009. augusztusa óta nem volt példa.

Persze még így is elképesztően drágának számítanak a londoni ingatlanok. Összehasonlításképp 1995. januárjában még 65.000 fontért lehetett lakást vásárolni az angol fővárosban, 2018. szeptemberében ez az ár pedig egészen 422.000 fontig kúszott fel. Ez 549%-os növekedést jelent 23 év alatt.

Mivel az ingatlanpiac szempontjából Európa második legnagyobb szegmenséről beszélünk, ezért rengeteg potenciál van benne. Az átlagos jutalék itt is hasonló, mint az USA esetében, vagyis egész pontosan 1,42% körül mozog. Azonban ha megnézzük a 422.000 fontos lakásokat, akkor ez nagyságrendileg 6.000 font jutalékot jelent. A kérdés csak az, hogy a tényleges Brexit milyen hatással lesz az árakra és hogyan küzdenek meg ezzel majd a szigetország értékesítői?

nemetorszag-ingatlanertekesites-helyzet

Németország

Németország Európa egyik legstabilabb gazdasága, így nem csoda, ha itt található a kontinens legnagyobb piaca is. Berlinben 2004 óta 120%-kal drágultak a lakások, így az átlagos négyzetméterár jelenleg 1,12 millió forint körül mozog. Egy közepesnek mondható lakás 65-70 millió forintba, vagyis körülbelül 220.000 euróba kerül. Itt egy közepesnek mondható, 3%-os jutaléksávval dolgoznak, továbbá a hazai trendtől eltérően itt a vevő fizeti a jutalékot.

Ausztriában és Németországban egyaránt kötelező az úgynevezett Makler kurzus, enélkül nem kapnak koncessziót, azaz engedélyt az értékesítők. Ezenkívül igen magas biztosítási díjat is kell fizetni.

Hol a legrosszabb az ingatlanosok helyzete?

Nehéz megmondani konkrétan, hol a legrosszabb az értékesítők helyzete, ugyanis még az Egyesült Államoknak is van olyan része, melyet elkerülnek a vásárlók. Ilyen például Detroit, ahol rengeteg épület áll üresen.

Európán belül például Bulgáriában sem egyszerű eladni az ingatlanokat, ráadásul a sikerdíj mértéke nagyban függ az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől. Ennek megfelelően akár 1-16%-os is lehet a közvetítői jutalék. Bár kétségtelen, hogy az árak itt is jelentős növekedést mutatnak, azonban a fővárosban, Szófiában még így is 93.000 euróért hozzá lehet jutni egy jónak mondható lakáshoz.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy az internet térnyerésének köszönhetően világszerte csökkentek az ingatlanközvetítői jutalékok, azonban ez furcsa módon jót is tesz a piacnak. A nagyobb verseny miatt ugyanis egy-egy ingatlan eladása több szakmai tudást igényel, ez pedig még több megbecsülés generál.

Ha szeretnél te is időben csatlakozni, akkor még nem késő. Tanuld meg a szakmát kitűnő mentoraink segítségével és legyél a legjobb értékesítőnk!

A hozzászólások le lettek tiltva.