Múltidézés: Budapest régen és most

Bezzeg az én időmben…

Az ember gyakran felsóhajt, amikor ezt a mondatot hallja, de tegyük a szívünkre a kezünket: szeretünk nosztalgiázni. Ennek is megvan a maga érdekes, pszichológiai vonatkozása, azonban ingatlanos szempontból sokkal izgalmasabb áttekinteni a különböző városok fejlődését.

A mai cikkünkben fővárosunkra, Budapestre fókuszálunk, hiszen a csaknem kétmilliós metropolisz elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt száz évben.

Budapest régen

Parlament

Forrás: fortepan.hu

Az Országház a mai napig a főváros egyik – ha nem a legikonikusabb épülete. Az építkezés 1885-1904-ig, csaknem húsz évig tartott. A sors tragédiája, hogy az építész és tervező, Steindl Imre az épület teljes befejezését már nem élte meg.

A kép 1906-ban készült, két évvel az építkezés befejezése után.

Halászbástya

Forrás: fortepan.hu

A Halászbástyát évről évre rengeteg turista látogatja meg, nem is csoda, hiszen Budapest egyik leghíresebb műemléke. A budai várfalak helyén épült neoromán stílusú épületet – hasonlóan az Országházhoz – 1895-ben kezdték el építeni, Schulek Frigyes tervei alapján. Az építkezést 1902-ben fejezték be.

A kép ugyanekkor – 1902-ben készült, és a tervezőről elnevezett Schulek lépcső látható rajta.

Margitsziget, Margit fürdő

Forrás: Fortepan / Budapest főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.090

A fürdőt József Károly Lajos főherceg kérésére Ybl Miklós tervezte meg, az építkezés pedig mindössze két évig, 1868-1870-ig tartott. Bár Margit fürdőt sokan az építész egyik legjobb munkájának tartották, a II. világháború alatt sajnos olyan súlyos károkat szenvedett, hogy az 56-os árvíz után kénytelenek voltak lebontani.

A képen a Margit fürdő főhomlokzata látható, a fotó pedig körülbelül 1878-ban készülhetett.

Széchenyi lánchíd

Forrás: fortepan.hu

A főváros egyik jelképének építését Széchenyi István kérvényezte, az építkezést pedig 1839-ben kezdték meg és egészen 1849-ig tartott. A Lánchíd tervezője William Tierney Clark, kivitelezője pedig a Clark Ádám tér névadója, Adam Clark volt. Bár a német csapatok a II. világháborúban felrobbantották, 100 évvel az átadás után, 1949-ben ismét megnyitották a már felújított hidat. Kisebb-nagyobb javításokat azóta is kellett eszközölni, a legutóbbi javítás például a 80-as évek végén volt.

A képen a teherhajó kikötő látható, a Vámház épülete előtt, a felvétel pedig 1873 körül készülhetett.

Budapest most

Parlament

A Parlament ma is csodálatos látványt nyújt, évente több százezer turista látogatja meg. A Dunára néző homlokzatának felújítása 1988-ban kezdődött és 2009-ben fejeződött be, ezenkívül a díszkivilágítást is felújították, mégpedig nem is olyan rég, 2014-ben.

Halászbástya

Mint sajnos oly sok gyönyörű épület, a Halászbástya is súlyosan megsérült a II. világháború során. A teljesen felújított épületet 2003-ban adták át és 1987-ben a Világörökség részének nyilvánították.

Margitsziget, Margit fürdő helyett Danubius Health Spa

Forrás: wikimedia

Mivel a Margit fürdő megsemmisült, de a termálvíz mindmáig nagyon kellemes, ezért egy színvonalas wellness szálloda, a Danubius Health Spa Resort foglalja el a helyét.

Széchenyi lánchíd

A Lánchíd jelenleg éppen egy jelentősebb felújításon esik át. A munkálatok 2018. novemberében kezdődtek és várhatóan 2021. júniusában fejezik be véglegesen. Ennek keretében elbontják és újjáépítik a járdakonzolokat és a pályalemezeket, továbbá felújítják az acélszerkezeteket.

Ha szívesen néznél még régi képeket, akkor a fortepan.hu oldalon rengeteg csodálatos fotót találhatsz – nem csak Budapestről, de az ország többi részéről is. Ha pedig megdobbant a szíved az épületek láttán, akkor ne habozz – csatlakozz csapatunkhoz!

A hozzászólások le lettek tiltva.