Hogyan védekezzünk az ingatlanos csalókkal szemben?

Mivel az ingatlanpiac jelenleg hasít, kézenfekvő, hogy a csalók újra kiszemelték maguknak ezt a szegmenst. A piacon rengeteg pénz fordul meg eladó és vevő között, ráadásul az emberek türelmetlenek, hiszen a négyzetméterárak – némi túlzással – napról napra emelkednek.

Sajnos a piac jó táptalajt biztosít a csalóknak már csak azért is, mert sokan nincsenek tisztában az adásvétel teljes menetével, jogi hátterével és az ahhoz szükséges papírokkal. Így sok ember évekig spórolt pénze kerül veszélybe. Az idősek különösképp ki vannak téve a fenyegetésnek, hiszen ők sajnos sokszor még az interneten sem tudnak megfelelően tájékozódni.

Lopott képek az Airbnb-ről

Konkrét esetekről annak idején a 444.hu is írt egy cikket. Itt a tulajdonos az Airbnb-n hirdette lakását, így a csalók innét töltötték le a képet, amelyet aztán feltöltöttek az ingatlan.com oldalára. Azonban ez még nem lett volna elég életszerű, így a csalók kinyomozták a lakás pontos címét, a helyrajzi számot és egy közjegyzői megbízást is hamisítottak.

A csalók ki akarták bérelni a lakást, azonban a tulajdonos három napra adta volna ki, ők pedig csak két napra akarták.

Miután a lakást mégiscsak meghirdették a csalók, ügyesen játszottak az érzelmekkel. Az érdeklődőknek ugyanis elmondták, hogy a tulajdonos sajnos nem tudja megmutatni az ingatlant, mivel kórházban van, de ha vannak komoly vásárlók, hazautazik két héten belül aláírni az adásvételi szerződést.

De még itt sem ér véget a presszimálás: a csalók elhitették, hogy mivel sokan jelentkeztek a lakásmustrára a tulaj igyekszik kiszűrni az ingatlanosokat. És mivel tud válogatni az érdeklődőket között, ezért olyanokat szeretne, akik azonnal tudnak fizetni, hitel nélkül. A vásárlóktól ezután előre elkérték a személyi okiratok másolatát, a szándéknyilatkozatot, illetve a bankszámlakivonat másolatát, hogy megbizonyosodjanak róla: megvan kellő összeg. Ezután már nem nehéz elképzelni, hogy mihez kezdtek volna a kapott adatokkal.

A rablás végül szerencsére meghiúsult, az eset mégis tanulságos.

Hamis iratok, hamis személyiség

Vevői oldalról a kritikus eset az, amikor az eladók nem valós személyek. Sokszor még az iratok hamisítására sincsen szükség, hiszen a vevők arra sem veszik a fáradtságot, hogy utánajárjanak az eladók személyének. Ha mégis, akkor beérik annyival, hogy látják az iratokat – melyeket azonban egy kis ügyességgel könnyű meghamisítani. Az ingatlan adásvételi szerződés esetén pedig sokszor nem is kell csaláshoz folyamodniuk, hiszen elég egy gerinctelen ügyvéd, vagy közjegyző, aki ellenjegyzi az iratokat.

Eladói oldalról nézve a kritikus pontok egyike, amikor jóhiszeműen aláírják a tulajdonjogot igazoló dokumentumot, mielőtt még a vevők kifizették volna a vételárat. Erre gyakran az empátiára ható kifogásokat találnak ki. “Meghalt az anyukám, de még tart a hagyatéki tárgyalás és csak később kapom meg az örökségemet.” Ez csak egy hasraütésszerű példa volt, de a rafinált csalók bármilyen mesét kitalálhatnak, ha látják, hogy elég hiszékeny az eladó.

Hogyan védekezzünk?

Először is legyünk alaposak és ne érjük be a félmegoldásokkal. Miután megnéztük a lakást, beszéljünk a szomszédokkal, a házmesterrel és a környéken élőkkel. Finoman kérdezzük őket a tulajdonos kilétéről is.

Ha idősebb családtagunk, rokonunk szeretne ingatlant eladni, vagy vásárolni, mindig tájékoztassuk megfelelően arról, hogy kérje el a szükséges papírokat és ne legyen hiszékeny. Ha tudjuk, kísérjük el, vagy kérjünk meg egy megbízható barátot, ismerőst, hogy legyen ott az adásvételi szerződés aláírásánál.

Ha gyanút fogunk vagy már megtörtént a baj, értesítsük a rendőrséget, hiszen nincs abban semmi szégyellnivaló, ha rászednek minket. Sajnos bárkivel előfordulhat.

A hozzászólások le lettek tiltva.