Megéri ingatlanba fektetni 2019-ben?

Amint az embernek “felesleges” pénze van (azért tettem idézőjelbe, mert nem igazán létezik olyan, hogy felesleges pénz), máris elkezd gondolkozni azon, hogy mibe érdemes fektetnie.

Mivel mindenhol azt olvashatod, hogy az ingatlanárak egyre csak növekednek, így logikus, hogy felmerül benned a kérdés: megéri-e ingatlanba fektetnem a jelen helyzetben? Vajon meddig tart még a növekvő tendencia?

Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe, így segítünk, hogy tisztább képet kapj a jelenlegi, ingatlanpiaci helyzetről.

Mit hoz az idei év?

Korábban már említettük a falusi CSOK-ot és a Családvédelmi 7 pontot, ami miatt úgy tűnik, hogy a vidéki ingatlanok árai is drágulásnak indulnak. A fővárosban – főképp a belvárosban és a népszerűbb kerületekben – további áremelkedésre kell számítani. Azonban a tendencia azt mutatja, hogy a drágulás mértéke lassul, az elemzők szerint a belvárosban például előreláthatólag csupán egy számjegyű lesz az emelkedés.

Ennek következtében azonban a külsőbb kerületekben található lakások felkapottabbá válhatnak, ami az elemzők szerint akár kétszámjegyű drágulást is eredményezhet. Aki tehát a fővárosban gondolkozik, érdemes lehet a külső, még nem agglomerációs kerületekben (például XIV., XV.) szétnézni, ahol az árak még nem emelkedtek drasztikusan.

A prognózis szerint a növekedés mértéke idén még biztosan kitart – bár nem olyan erőteljes volumennel, ahogyan azt az eddigi években megfigyelhettük, azonban kijelenthető, hogy még mindig érdemes ingatlanba fektetni a pénzt.

Persze nem mindegy, milyenbe.

Az ingatlanbefektetés lépései

Ha már eldöntötted, hogy ingatlanba fektetsz, érdemes türelmesnek lenned és nem elkapkodni a vételt. Ugyan közhelynek hangzik, de tényleg időt kell szánni a keresésre. Az ingatlannet statisztikái alapján meg tudod nézni hol és milyen mértékben drágultak a lakások. A böngészésen nem érdemes időt spórolni, hiszen ez adja az egész projekted, a leendő portfóliód alappillérét.

Ha már kiszemelted az ingatlant, mindenképpen érdemes felkeresned egy értékbecslőt, akivel szemrevételezitek az épületet. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, ugyanis a későbbiekben rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg téged.

Fontos, hogy legyen tartalékod arra az esetre, ha nem várt költségek (felújítás, bútor-, nyílászáró csere) merülnének fel. Ezeket nem biztos, hogy te egyből észreveszed, azonban egy jó szakértő pillanatok alatt kiszúrja, mint ahogyan a beázás nyomait is megállapíthatja. Mindez azért is fontos, mert kiváló alkualapot képezhetnek a vételárból.

Egy vérbeli ingatlanos pedig tisztában van az árakkal, így biztos lehetsz benne, hogy egy fillérrel sem fogsz többet fizetni annál, mint amennyit a lakás valójában ér. Miután pedig már tiéd az ingatlan és megvolt az esetleges renoválás is, két út áll előtted: bérbeadod vagy túladsz rajta. Esetleg mindkettő (a bérbeadás után eladod a lakást).

Az ingatlan bérbeadása

A leginkább kézenfekvő megoldás az, ha veszel egy ingatlant és kiadod albérletbe, hiszen ez egy havi fix bevételt jelent, amivel mindig tudsz számolni. Érdemes a különböző ingatlanokkal kereskedő oldalakon rákeresni a kiadó lakásokra, majd körbenézni, hogy az adott területen, mennyiért adják ezeket bérbe.

A legegyszerűbben négyzetméterárakra bontva tudod ezt megtenni, ügyelve a lakás minőségére is. A bérbeadás kalkulátor segítségével pedig könnyen kiszámolhatod azt, hogy mennyit kell adóznod a bérlő után.

Ha nem érzel hozzá affinitást, akkor pedig egy ingatlanszakértő segítségével megtalálhatod a legoptimálisabb megoldást.

Meddig tart a növekvő tendencia?

Idén még biztosan növekedni fognak az árak, a pörgés pedig várhatóan egészen 2020 elejéig kitart majd. Tehát elmondható, hogy ha még idén – főképp az első negyedévben – szeretnél ingatlant vásárolni, érdemes belevágni.

Azonban mielőtt vásárlásra adnád a fejed, mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy kérd ki egy ingatlanos szakértő véleményét is, hogy megkíméld magad az esetleges negatív élményektől.

A hozzászólások le lettek tiltva.