Tovább robog az ingatlanpiaci expresszvonat és ki tudja, hol áll meg?

Az ingatlanpiaci szárnyalás 2018 után már a 2019-es év első hónapjaiban is megmutatkozott, hiszen csak a fővárosban közel 2000 lakást adtak el a téli hónapokban. (Egyébként, hogy egészen pontosak legyünk, összesen mintegy 1807 új lakás talált gazdára).

Kíváncsi vagy, hogy a főváros mely részein adják el a legtöbb ingatlant? Megmutatjuk!

Budapest idén is száguld (és száguldani is fog)

A belváros – azon belül is az I. és a II. kerület már régiós viszonylatban is a drágább területek közé tartozik – itt ugyanis jellemzően már nem lehet 1 millió forintos négyzetméterár alatt lakáshoz jutni.

Az előrejelzések szerint a drágulás tovább tart, habár az év további részében előreláthatólag már mérséklődik. Ez a mérsékelt áremelkedés várhatóan egészen a 2020-as évekig is kitart – utána pedig már nehéz megjósolni, mi következik.

A piac jelenleg tehát felszívja a meghirdetett lakásokat, azonban az értékesítési határidők egyre inkább kitolódnak – ezek pedig már a lassulás jeleit mutatják.

Ezek a legnépszerűbb kerületek a pesti oldalon

Az első hónapokban Budapesten a lakások 76%-át a pesti kerületekben vásárolták meg. Ezek közül is az egyik legnépszerűbb a XIII. kerület, ugyanis mindössze 3 hónap leforgása alatt összességében 439 új lakás talált gazdára. Itt átlagosan 782 ezer forint körül alakultak a négyzetméterárak.

A – már említett – belvárosi részen található kerületeken kívül az V., a VI., a VII., a VIII. és a IX. is nagy népszerűségnek örvend, itt összességében 568 új lakást adtak el. Ezekben a kerületekben a négyzetméterre vetített átlagárak elég nagy szórást mutatnak, hiszen a legolcsóbb lakás 800 ezernél kezdődik, a legdrábbakat pedig 1,8 millió forintos négyzetméteráron is árulhatják.

Így a legdrágább helyeken egy kisebb, 32 négyzetméteres lakás is 58 millió forintba kerülhet.

Itt adták el a legtöbb lakást a budai oldalon

Budán a legnépszerűbb hely a XI. kerület volt, itt összesen 192 adásvétel történt. A kerületben pedig jellemzően 812 ezer forintért árulnak egy négyzetmétert. Érdekesség, hogy az összes eladás mintegy 24%-a történt csak a budai oldalon, így tehát a kerületek versenyében toronymagasan pest került ki győztesen.

További érdekességek

A költözz.be statisztikáit böngészve láthatjuk, hogy a legtöbb eladó lakás szintén itt, a XIII. kerületben található, összesen 2.889 eladó lakással.

A dobogós helyen továbbá a III. és a VIII. kerület szerepel, 2.168 és 2.079 hirdetéssel. A XIII. és a VIII. kerületben található lakások többsége általában 60 négyzetméter körüli, míg a III. kerületi lakások már 87 négyzetméter nagyságúak.

Érdekesnek találtad a cikket? Akkor oszd meg, hogy mások is láthassák!

A hozzászólások le lettek tiltva.