Babaváró hitel, MNB ingatlantanács és kamatemelés [ez történt márciusban]

A márciusi hónap igencsak pörgősre sikerült mind a banki-, mind az ingatlanpiaci szektorban. A kormány hamarosan életbe lépteti a babaváró hitelt, az MNB kamatot emel, ráadásul – szintén a Nemzeti Bank – összerántott egy nagyon erős szakértői csapatot, amely fórumot biztosít majd a hazai ingatlanpiac szereplőinek.

Legyél képben és olvasd el a márciusi hírösszefoglalónkat!

Mindjárt itt a 0%-os babaváró hitel

A babaváró hitel minden bizonnyal sok fiatal házas figyelmét felkeltheti, hiszen egy teljesen kamatmentes, szabad felhasználású hitelről van szó, amely ráadásul nem igényel ingatlanfedezetet sem.

A kölcsönt még idén nyáron, 2019. július 1-jétől egészen 2022. december 31-ig lehet igényelni.  A másik fontos tudnivaló, hogy a hitelösszeg maximum 10 millió forint lehet, amelyet maximum havi 50 ezer forintos törlesztővel, legfeljebb 20 évre vehetnek fel az arra jogosultak.

Egyébként maga a konstrukció ebben a tekintetben sem túlságosan szigorú, hiszen a házaspár csupán egyik felének kell legalább 3 éve társadalombiztosításra jogosultnak lennie, vagy felsőoktatásban tanulnia. A feleségnek minden esetben be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet idősebb 40 évesnél.

És hogy mitől babaváró, a babaváró hitel?

Ha a folyósítást követő 5 évben a párnak gyermeke születik, igény szerint 3 évre felfüggeszthető a visszafizetés. Ez persze nem számít bele a futamidőbe, tehát egy 20 éves futamidejű hitel esetén így a visszafizetés 23 évre tolódik.

A második gyermek születése esetén is hasonló a helyzet, hiszen ugyanúgy 3 évre felfüggesztik, azonban a tartozás 30%-át elengedik.

A harmadik gyermek megszületésekor pedig a fennmaradó tartozást elengedik.

Ha nem születik gyermek 5 éven belül, akkor megszűnik a kamattámogatás és a hitel automatikusan piaci kamatúra vált, az addigi kamatkedvezményt pedig egy összegben kell visszafizetnie a párnak.

Egy szakértői tanács segíti a hazai ingatlanpiac szereplőit

Idén, 2019. március 18-án alapították meg a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testületet, röviden LITT-et. Az MNB abban a reményben hívta életre a kezdeményezést, hogy a szakértők segítségével fórumot biztosítson a magyarországi ingatlanpiac szereplőinek.

A LITT többek között egyfajta közvetítői szerepet tölt majd be a szabályozó hatóságok és a piac között, hogy különféle megoldásokkal segítse és több szemszögből is megvilágítsa a hazai ingatlanpiac sajátosságait.

Kamatot emel az MNB – erre számíthatsz majd a jövőben

Az MNB kamatemelésével megindult a monetáris szigorítás, amelyre 7 éve nem volt példa.  Bár a megemelt kamat az egynapos betétekre vonatkozik, ez a későbbiekben a hitelezésre és a gazdaságra is kihatással lehet.

Az alapkamat növelésével a szakértők azt várják, hogy növekedjenek a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nőjön a lakosság megtakarítási kedve.

A termékek és a szolgáltatások sajnos ettől nem lesznek olcsóbbak, ami viszont jó hír, hogy az éves infláció 3% körül marad.

Hosszabb távon akár a hitelek is növekedhetnek, így a szakértők azt tanácsolják, hogy akik hitel felvételén gondolkoznak, azok ne várjanak addig, amíg a monetáris szigorítás hatásai a piacon is megnyilvánulnak.

Ha tetszett a cikk, olvasd el a többi szakmai anyagunkat is a blogon!

A hozzászólások le lettek tiltva.