Nőtt az értékesítési idő a belvárosban

Az elmúlt években a pesti, belvárosi lakást eladni kívánók megszokhatták a viszonylag gyors 1-3 hónapos értékesítési időt. Azonban úgy tűnik, hogy ennek vége, hiszen az eladási idő szelíd növekedésnek indult.

Mélyebbre kell nyúlnia a zsebükbe azoknak, akik budai használt ingatlant szeretnének vásárolni, ugyanis a belvárosi lakások még tovább drágultak.

Érdekelnek az ingatlanpiaci történéseink? Olvasd el az ezzel kapcsolatos gyorshírünket!

Habár sok megyeszékhelyen – sőt, Budapest legtöbb részén is – tovább csökkent az értékesítési idő, érdekes tény, hogy a pesti belvárosi téglaingatlanok és a nyugat-magyarországi panellakások esetében több időre volt szüksége az eladóknak.

Egy belvárosi panellakásnak mintegy 22%-kal nőtt az értékesítési ideje, így a már megszokott 1-3 hónap helyett inkább már 3-4 hónapra van szükség.

Az eladási adatok azt mutatják, hogy míg egy panellakást akár 60-80 nap alatt el lehet adni, a téglalakás esetében azonban már 90-127 napra is szükség lehet.

Növekvő négyzetméterárak

A fővárosi ingatlanok mintegy 20%-át 800 ezer forintos négyzetméterár felett adták el az áprilisi hónapban. A Duna House elemzéséből továbbá az is kiderült, hogy a budapesti panellakások 500 ezer forintnál is magasabb átlagos négyzetméterár körül kelnek el.

A pesti és a budai oldal között azonban szignifikáns különbségeket láthatunk, hiszen míg a téglából készült lakásokat Pesten 600 ezer forintért, addig Budán és a belvárosban majdnem 800 ezer forintért árulják.

Így egy átlagos panellakás ára a pesti oldalon átlagosan 26,7 millió forint, Budán pedig mintegy 32,9 millió forint.

A használt téglalakások tekintetében szintén hatalmas eltérést mutatnak az árak, hiszen Pesten 31,5 millió forintért juthatunk hozzájuk, Budán viszont már 60 millió forintot is elkérnek egy-egy téglából készült ingatlanért.

Mindezek az adatok jól mutatják, hogy ugyan az egyes helyszíneken növekedtek az értékesítési idők, az ingatlanvásárlási kedv továbbra sem apad.

A hozzászólások le lettek tiltva.