Az eget verik az ingatlanárak

Erősen indult az év az ingatlanpiacon, azonban a szezon közepi lassulás is jól látszik. Ennek ellenére továbbra is magasak az ingatlanárak: a vidéken található panelek mintegy 46-52 százalékos drágulást, a tégla ingatlanok pedig több mint 20 százalékos növekedést mutatnak. A fővárosban is nőtt az átlagár: az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 21-28 százalék közötti volt az áremelkedés.

És hogy mi a helyzet országos szinten? Nézzük is a különböző régiókat!

Budapesti ingatlanok

Érdekesség, hogy a fővárosban mind a kiemelkedően jó, mind a rossz ingatlanokat ugyanúgy vásárolják. Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya is.

Azok ugyanis, akik jó állapotú ingatlanthoz jutnak hozzá, ugyan drágábban veszik a lakást, de megspórolják maguknak azt az időt és pénzt, amellyel a megfelelő szakember kiválasztása és fizetése jár. A rosszabb állapotú lakást vásárlók azonban kénytelenek ezeket a költségeket kifizetni.

A külső kerületek egyelőre továbbra sem tartoznak a legnépszerűbbek közé, azonban Zugló, a II. kerület és a XIII. kerület továbbra is nagyon keresett.

A Velencei-tó és környéke is drágult

A fővároshoz közeli Velencei-tó legdrágább térsége Gárdony, főleg a rengeteg új projekt miatt. Kápolnásnyék és Velence picit konszolidáltabb az árakat tekintve, itt jelenleg 300-400 ezer forint között négyzetméteráron vásárolhatnak házat az érdeklődők.

Mi a helyzet vidéken?

Vidéken a fővárosinál is nagyobbat emelkedtek a négyzetméterárak. A keleti országrészben, a panellakások 46 százalékot drágultak, egyetlen év alatt, míg nyugaton mintegy 52 százalékkal többet kérnek el négyzetméterenként, mint egy évvel korábban.

Ugyanez a növekedés a  tégla ingatlanok esetében keleten 26, nyugaton 25 százalékos.

Négyzetméterárak a Balatonon

A Balatonon több településen fél millió forint feletti négyzetméterárral kell számolniuk az érdeklődőknek.

A drágulás leginkább Balatonfüredet érintette, ahol a használt ingatlanok mellett az újlakás piac is valósággal dübörög. A régi építésű otthonok és nyaralók árai 20 százalékot emelkedtek, a közvetlen vízparti ingatlanoknak pedig már – a Budapest népszerűbb negyedeihez hasonló – egymillió forint feletti négyzetméterárai vannak.

Keszthelyen és Fonyódon egyetlen év leforgása alatt több mint 50 százalékkal drágultak az

ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy Fonyódon 350, Keszthelyen pedig 317 ezer forintos átlagárral kell számolni.