A számok tükrében – avagy itt a júniusi ingatlanpiaci jelentés

A nyári hónapok, így a június is, a piac számos szegmenséhez – köztük az ingatlanok területén is – hasonlóan uborkaszezon. Épp ezért nem is olyan meglepő, hogy a júniusi számok azt mutatják: a legtöbben még mindig a kivárásra játszanak.

De mekkora a visszaesés mértéke? Mi várható a következő hónapokban? Mit mondanak a számok? Ezeket vesszük górcső alá cikkünkben.

A júniusi visszaesés után várhatóan fellendülés jön

Ahogyan azt a bevezetőben is írtuk, a június a tavalyi év hasonló időszakához képest alaposan, mintegy 20%-kal visszaesett.

Ezen alól a befektetési célú lakásvásárlás sem képez kivételt, ugyanis 600 darabbal kevesebb, csupán 3.000 ingatlant vásároltak ezzel a céllal. (Az összehasonlítás végett: a májusi hónapban 3.600 ingatlant, míg áprilisban több mint 4.000 befektetési célú ingatlant vásároltak.)

A szakértők ezt a Magyar Állampapír Plusz megjelenésével és az ezzel járó elszívóhatással magyarázzák – a prémium állampapír ugyanis meglehetősen jó befektetésnek minősülhet.

A júniusi visszaesés azonban nem befolyásolta a negyedéves adatokat, ugyanis – amint az a Duna House felméréséből is kiderül -, az első, illetve a második negyedévben is hasonló számú adás-vétel bonyolódott.

Mi várható júliusban?

A kedvezőtlen júniusi adatokat a szakemberek a július 1-től induló, kibővült családtámogatási kedvezménnyel magyarázzák, amelyre egyértelműen nagy lesz a kereslet, így várhatóan igencsak nagy fellendülést adnak az ingatlanpiacnak.

Ez várhatóan magában hordozza azt, hogy a befektetési célú lakásvásárlók aránya jóval alacsonyabb lesz a lakossági vásárlókéval szemben.

Benedik Károly, a Duna House elemzési vezetője a következőt nyilatkozta:

„Az idei júniusi ingatlanpiaci megtorpanás jól látható darabszámban jelentett visszaesést a befektetési célú vásárlók között, sőt Budapesten arányaiban is csökkenés volt tapasztalható. A fővárosban a vásárlók 40%-a nyilatkozott úgy, hogy befektetési céllal vásárolta ingatlanát, amely arány az előző hónaphoz képest arányaiban 2%-os csökkentést jelent. Amennyiben júliusban a családvédelmi akcióterv kedvezményei előre lendítik az otthonteremtési célú családi vásárlókat, tovább csökkenhet a befektetői arány a hazai ingatlanpiacon és növekedhet az első lakásvásárlók száma. A lakosság körében már július első napjaiban megnövekedett érdeklődést tapasztaltunk, ami várokozásaink szerint a következő hónapokban tényleges ingatlanpiaci tranzakcióként realizálódik majd. A befektetők a júniusi adatok alapján a fővárosban átlagosan 38 millió forintért vettek lakásokat, amely az eddigi legmagasabb, 700 ezer forint feletti négyzetméterárat jelenti ennél a vásárlócsoportnál.”

A Duna House ingatlanpiaci barométere mindig friss adatokkal szolgál

A magyar ingatlanpiacon eddig egyedülálló módon, a Duna House létrehozott egy ingatlanpiaci barométert, amelynek lényege, hogy mindig friss adatokkal szolgáljon. Ugyanis az utólagos elemzések nem adnak reális képet arról, hogy mi folyik jelenleg a piacon.

A barométer a hiteles tájékoztatás érdekében tartalmaz Tranzakciószám Becslést (DH-TB), DH Keresleti Indexet, illetve DH Panel- és Téglalakás árindexeket.

Természetesen ezek az adatok nem szentírások, sokkal inkább becslések, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy így is 5-10% pontossággal tudják megállapítani az értékeket.

Az aktuális adatokat minden hónapban, letölthető formában is közzéteszik, épp ezért, ha érdekelnek az aktualitások, kövesd figyelemmel!