Hogyan igényeld a babaváró támogatást hitelközvetítőn keresztül?

Mindössze 10 nap leforgása alatt a Magyar Államkincstár (MÁK) információi szerint már mintegy 1000-en igényelték a babaváró támogatást. Amennyiben téged is érdekelnek a feltételek és nem akarsz lemaradni, megmutatjuk, mire érdemes odafigyelned abban az esetben, ha hitelközvetítőn keresztül szeretnéd igényebevenni a támogatást!

Mi is ez a babaváró támogatás?

Először azonban nézzük, hogy tulajdonképpen mi is ez a babaváró támogatás.

A támogatás tulajdonképpen egy szabad felhasználású, ingatlan fedezet nélküli hitel, melynek lényege, hogy a kamattámogatás és a visszatéritendő összeg mértéke a futamidő alatt született gyermekek számától függ.

Amennyiben a futamidő első 5 évében megszületik a gyermek, akkor kamatmentesen juthatunk hozzá a maximális, 10 millió forintos hitelhez. (Ha mégsem sikerülne, akkor vissza kell fizetni a hitel összegét és a kamatokat is – körülbelül 2 millió forintnak megfelelő összeget, 3 hónapon belül.)

Ha a futamidő alatt a második gyermek is megszületik, akkor az aktuális tőketartozás 30%-át elengedik. A harmadik baba esetén pedig a teljes tartozás semmissé válik.

Valóságos roham várható

A Duna House elemzése szerint a folyósított támogatások összege mintegy 100 milliárd forint is lehet, mindez pedig 3 éven belül. Ezen számok alapján közel 10.000 igényléssel számolnak a szakértők, melyek közel felét, mintegy 5.000 ügyletet hitelközvetítők segítségével oldanak majd meg a jogosultak.

Ennek oka, hogy az embereknek a munka mellett sem ideje, sem energiája (és sokszor affinitása) sincs ahhoz, hogy összehasonlítsa a különböző pénzintézetek által kínált lehetőségeket.

Épp ezért kimelten fontos, hogy az igénylők szakemberekre bízzák a döntést.

Ahogyan Fülöp Krisztián, a Duna House Hitelcentrumának vezetője is nyilatkozott:

„A hitelközvetítőknél dolgozó pénzügyi szakértők segítsége az ügyfelek és a pénzintézetek számára is elengedhetetlen. Ismerve a tényt, hogy terméktulajdonságait tekintve központilag szabályozott támogatásról van szó, a bankok nagyon eltérő feltételeket szabtak az igényléshez, így közel sem mindegy, hogy adott ügyfél melyik banknál igényli a babaváró támogatást. A pénzintézetek ügyfélterheit jelentősen csökkenthetik a pénzügyi szakértő kollégáink, hiszen a szabályozást és a banki feltételek pontos részleteit ismerve, az ügyfeleket pontosan előszűrve mutathatják be az egyes bankoknál támasztott követelményeket az igénylőknek, érdeklődőknek, akik így gyorsabb és eredményesebb ügyintézésben részesülhetnek.”

Ami ingatlanpiaci szempontból érdekes az az, hogy várhatóan a támogatások jelentős részét ingatlanvásárlással, felújítással kapcsolatban használják majd fel az emberek.

Mire érdemes odafigyelni?

Fontos, hogy előre tudjuk a támogatás összegét, illetve rendszeres, bizonyítható jövedelemmel rendelkezzünk. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy az adott támogatás igényléséhez mekkora minimum összeg szükséges.

Az sem mindegy, hogy mire igényli az ember, ugyanis – bár szabadfelhasználású hitelről van szó -, a bankok belső szabályozása alapján ennek módja eltérő lehet. Például akad olyan pénzintézet is, amely engedélyezi a hitelcélú kiváltást is, míg a másikról ez nem mondható el.

Mivel összességében rengeteg eltérő dologra kell odafigyelni, a támogatás igénylése előtt érdemes független pénzügyi hitelközvetítő segítségét kérni, ezzel ugyanis nemcsak pénzt, de rengeteg időt, és felesleges ideskedést is megspórolhatunk.