Megugrott az ingatlankeresők száma

Habár az ingatlanárak továbbra is meredeken emelkednek, a keresleti oldalra továbbra sem lehet panasz. A piacon ugyanis még mindig rengeteg az érdeklődő, akik leginkább a használt lakásokat keresik.

Egyelőre továbbra is toronymagasan a pesti ingatlanárak vezetnek, azonban a falusi CSOK – a kormány újabb programja – ár szempontjából felzárkóztathatja a vidéki ingatlanokat is. Ezenkívül a Családvédelmi pontokra is rekordgyorsan reagáltak az érdeklődők – a Duna House hálózatánál ugyanis az ingatlankeresők száma az elmúlt héten 15 százalékkal volt magasabb az ilyenkor megszokottnál.

Tehát kijelenthetük, hogy a 2019-es év rendkívül meredek statisztikákkal indul. Nézzük is őket!

Rekordgyorsan növekednek az ingatlanárak

A fővárosban egyetlen év alatt mintegy 5 millió forinttal drágultak az ingatlanok, vannak olyan kerületek ahol a téglalakások átlagos négyzetméterára belátható időn belül eléri a 800 ezer forintot. A budai és a pesti oldal között azonban szignifkáns különbségek vannak: amíg Pesten az átlagár 24 millió forint, Budán minden második lakás 40 millió forint felett talál gazdára.

A kerületek közül a legnépszerűbb továbbra is a XIII. és a XIV. kerület, a vásárlás iránt érdeklődők 19, illetve 16,7 százaléka célzottan itt szeretné megtalálni álmai otthonát.

Ezzel együtt vidéken is körülbelül 3-4 millió forinttal emelkedtek az árak 2018 januárjához képest. Érdekes, hogy amíg Kelet-Magyarországon a négyzetmétárak már megközelítik a 300 ezer forintot – a téglalakások pedig 319 ezer forintot -, addig Nyugat-Magyarországon ezek az árak 254-279 ezer forint körül alakulnak.

A különbségeket jól mutatja, hogy míg vidéken 20 millió forint körüli összegből akár egy 100 négyzetméteres ingatlan is vásárolható, addig a fővárosban ugyanez a pénz csak egy garzonlakásra elegendő. A legnagyobb házat ezért összegért megyeszékhelyek közül Miskolcon kaphatjuk meg – itt körülbelül 130 négyzetméteres lakóingatlant lehet vásárolni. A legkisebb lakást Győrben vásárolhatjuk – ez számszerüsítve 70 négyzetmétert jelent.

Ugyanakkor a tranzakciók számát tekintve a január átlagosnak mondható, elmarad az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Azonban mi sem mutatja jobban a felfokozott vásárlási kedvet, mint hogy még tovább csökkent az értékesítési idő. Jelenleg ugyanis egy ingatlan hozzávetőlegesen 2-4 hónap alatt gazdára talál.

A Családvédelmi 7 pont és a Falusi CSOK is feljebb strófolhatja a vidéki ingatlanárakat

A Családvédelmi 7 pontban szereplő kedvezményes hitel, valamint a gyermekek után kapott kedvezmények hatására 15 százalékkal megugrott az ingatlant keresők száma. Ahogyan Benedikt Károly, a Duna House elemzései vezetője nyilatkozta:

„A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől.”

A szakértők úgy látják, hogy a támogatások mostani bejelentése úgymond kettős hatással van az ingatlankeresők körére.

Ugyanis az egyik oldalon azok az érdeklődők állnak, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, ezért kivárják a hatályba lépést.

Ezzel szemben a másik oldalon helyezkednek el azok a vásárlók, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból. Éppen ezért, ennek hatására próbálják előre hozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak.

A megugró kereslet miatt éppen ezért a szakemberek úgy látják, hogy utóbbi vevők vannak többségben.

A vidéki piacnak ráadásul lendületet ad még a Falusi CSOK is, melynek lényege, hogy egy gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermek esetén pedig 10 millió forintot lehet igénybe venni.

Az itt élők (vagy azok, akik itt tervezik életüket) a lakás vásárlására, korszerűsítésére és bővítésére is igénybe vehetik a támogatást. Ráadásul mindez attól függetlenül, hogy új-e lakás, vagy sem. A kormány tervei szerint legkésőbb szeptemberben hatályba is lép a konstrukció.

A hozzászólások le lettek tiltva.